Vi gjorde typsnitt av våra handstilar i förmiddags. Det var superlätt!

I morse hittade jag och 6-åringen till dotter på ett mycket ambitiöst projekt. Vi började göra typsnitt av våra handstilar.

Sist jag fuskade med typsnittstillverkning var 1999. Då arbetade jag under med att gravera gravstenar och rita serier. Båda är sysslor där bokstäver är sjukt viktiga fast på olika sätt. Arvid Larssons släkt vill exempelvis att stilen på hans namn ska likna det som makan Estor-Maja redan har på deras gemensamma sten. Och serier, ja där är det hel-fint om det går att snabba upp textandet eftersom mängden tid det tar att göra en seriejävel inte på något vis motsvarar mängden pengar du får för att sälja den.

bild 1

Pennor, papper och ett platt bord samt blå grej

bild 2

bild 3

Millies färdiga alfabet skulle absolut vara på engelska

Nåväl. Vi ritade alfabetet med en supersvart och bläckig tuschpenna, sedan skakade vi liv i den gamla canonskrivarscannern o läste in resultatet svartvitt i 1200dpi (mer orkade inte kraken till skivarscanner med). Sedan var det bara att öppna filen i Illustrator och konvertera till vektorer. Plonk! Nu var bara själva ”koppla -ihop-bokstäver-med-tangenter-i-en-typsnittsfil” kvar.

Vid det här laget hade Millie tröttnat och börjat spela tv-spel, och alla program för att göra typsnitt jag hade ens en smula koll på är för länge sedan utdaterade, men efter lite letande fastnade jag för glyphsapp som finns i fullt fungerande demo. Väldigt trevligt. Smidigt UI där Coppypaste från AI funkade strålande och vips finns första prototypen av Millies Font!

Det är ju en hel del kvar att göra vad gäller kerning, storlekar och kompletterande tecken osv. Men ändå rätt fränt att det går att svänga ihop ett typsnitt på en förmiddag!

Ladda ner och testa på egen risk: Milliesfont0.1-Regular

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.