Varför twittrar alla om hipsters?

För några dagar sen översvämmades min twitterfeed av folk som snackade hipsters hit och dit. Ingen verkade riktigt veta var snacket hade börjat eller vem som startat det, så jag tänkte försöka mig på att ta reda på hur det startade just på Twitter.

Min första ingång var en tweet från @thenavidmodiri och en drygt veckogammal artikel i DN som @rockspindeln tipsade om, men Navid dementerade sin inblandning i startandet och det verkar skumt att det tog över en vecka för DN-artikeln att hitta till Twitter.

Skärmavbild 2010-07-25 kl. 11.27.17

Jag begav mig till www.oneforty.com för att hitta någon smart tjänst som kunde hjälpa mig, efter lite rotande under kategorin monitoring fastnade jag för Twazzup och Tweetreach.

I Twazzup klapprar man in sitt önskade sökord och får fram massor av bra information om vem som skrivit vad när och hur mycket, samt vilka länkar i ämnet som är mest frekventa. Eftersom ”Hipster” är internationellt sökte jag på den svenska böjningen ”hipstern” och häpp!

Skärmavbild 2010-07-25 kl. 11.06.36

Enligt Twazzup är källorna till snacket dels DN-artikeln, men även en debattartikel i Expressen, som sen blivit twittrad av sin skapare Kristofer Anderson/@kristofer_a samt högvis av andra. Genom att klicka runt på sidan kan man leta reda på riktigt mycket info. Vilka som har varit mest inflytelserika i ämnet, mest aktiva osv. Riktigt

T.ex verkar det första inlägget med ”hipstern” vara skrivet av @hkraft några dagar efter tidningarnas publiceringar. Ställer mig dock högst tveksam till att det skulle vara den första tweeten någonsin i ämnet. (snarare någon form av sökgräns hos Twazzup?)

Skärmavbild 2010-07-25 kl. 12.16.14

Nu har jag ju egentligen fått svar på mina funderingar rätt hyfsat känner jag, men genom Tweetreach får jag dessutom snygga diagram över ämnet! Det är något speciellt med tårtbitar och siffror över saker man någonstans känner helt saknar mening.

Skärmavbild 2010-07-25 kl. 12.20.48

Både Twazzup och Tweetreach ramlar ner i favoritlådan!

Enhanced by Zemanta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.