Unsplash skapar kaos och anarki med upphovsrättsfria bilder

Gratis bild

Upphovspersonen till den här bilden har avsagt sig sin upphovsrätt och gett den till ALLA

Unsplash heter ett jädra påhitt några slynglar hittat på. Inte nog med att det ska vara så rackarns lätt att knäppa kort nuförtin. Så har några då gjort detta internet-ställe där bilderna inte bara är gratis. De är även skitstora och har fått en helt fantastisk licens, med det tuffaste namnet av alla namnen. [CC0] 

[CC0] Public Domain Dedication. No Copyright

Skaparna har alltså avsagt sig så mycket upphovsrätt det är möjligt över hela världen. Bilderna tillhör numer i alla oss på planeten Tellus att göra vad vi vill med! Jag laddade plättlätt ner och skrev en liten text-truddlutt på bilden ovan t.ex. OCH nu får jag SJÄLV smälla på nån annan licens och sälja den för 200 tusen miljarder om jag vill.

Ja vi inser ju var det här kommer sluta. Kaos. Anarki. Jättemånga fattiga.

Det är något helt annat än att tex stjäla en bild från gougel eller ladda ner stock bilder från stockbildsarkiv som exempelvis denna bild på ”Portrait of businessman explaining work to his colleagues” som endast får användas av betalande användare av shutterstock.

denna bild kommer från shutterstock och är tagen av pressmaster

Den här bilden kommer från shutterstock och är tagen av pressmaster

Se så de håller i pappersarket tillsammans. Vad härligt de mår. Sådant kräver sina licenser och att alla har rätten på sin sida.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.