Tips: Fides Podcast och transmedial storytelling

Fides podcast är en absurd liten godsak till pod där skådespelaren och författaren Henrik Ståhl hjälper en gammal och troligen lätt sinnessjuk dalkarl vid namn Fide att göra sin röst hörd på internet.

Henrik gör fantastiskt material på vine, och jag blir därför inte alls förvånad men väldigt glad för att han skapat ett bra exempel på transmedial storytelling i sitt bygge av världen kring Fide med hjälp av plattformen.

VADÅ TRANSMEDIA STORYTELLING?

Transmedia Storytelling är inte bara ett fint vapen att ta till framförallt när du svänger dig med ord som helt vanlig ordinär storytelling och det inte längre imponerar på ditt valda offer.
Det kanske går till ungefär såhär:
– Det handlar ju om att ni måste skapa storytelling av ert material så folk vill lyssna
– Men det har vi gjort sen 2003, lyssnar du inte på vad vi gör?
– Jaa nä eh alltså jag menar naturligtvis TRANSMEDIA storytelling.
– Dra åt helvete.

Transmedia storytelling, eller Korsochtvärsmedialt berättande som det enligt mig fullt rimligt bör kunna översättas till, innebär att en berättelse breddas eller fördjupas genom att olika medieplattformar används parallellt med huvudberättelsens. Det kan röra sig om helt egna spår som funkar självständigt i en massa olika lager eller rena metaberättelser som knappt är möjliga att tolka utan att ta del av huvudberättelsen. Att skjuta ut samma jävla story i olika kanaler är dock EJ stransmedialt berättande. Bara tråkigt.

I podden pratar Fide då och då om att han tycker mycket om att använda vine, som Henrik visat honom. Det hela känns rimligt eftersom Henrik ju är väldigt aktiv i det mediet och har visat smakprov på inspelningsförsöken av podcasten.

Det fina är att det går att hitta Fide själv och hans märkliga vineförsök. Vines han gör i podden samt kommentarstrådar mellan honom och Henrik. Jag kan med egna ögon se Fides skakiga film och prat om tutor när han filmar en bil. Är det biltutor han är besatt av? På poddens facebooksida går det att kika närmare på ”nussa” och ”grön jävel” som förekommer frekvent. Jag får små fragment som hjälper mig utforska denna mystiska man. Gränsen mellan verkligheterna blurras ytterligare och absurdismen liksom sipprar in hos mig i min värld.

Nåja. Jag tycker det hela är strålande exempel på att transmedialt berättande i sociala medier kan skapa medryckande världar utan gigantiska budgetar. Podden och Henrik hittar ni här 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.