Lite om att blanda in folk och ta betalt för idéer

Förra veckan illustrerade jag en riktigt klurig vetenskaplig artikel jag antagligen inte ens skulle förstå om jag så lagt flera dagar på att försöka läsa den själv. Istället fick uppdragsgivaren betala för att jobba fram bildideerna tillsammans med mig.

Vi träffades under en halvdag för att klämma brief, bakgrund och lösning tillsammans. Resultatet blev att vi skapade mer och bättre illustrationsmaterial på några timmar än jag skulle klara att göra själv under tredubbla tiden. Ingenting polerat, utan högar av bildideer. Men eftersom jag faktiskt fått betalt för tiden kändes det helt lugnt att lämna ifrån mig ideerna, och uppdragsgivaren kände sig lugn eftersom hen äger materialet vi arbetade fram och inte är bunden att fortsätta jobba ut dem med mig.

Min uppfattning är att det görs på tok för mycket obetalt idearbete genom olika sorters uppstartsmöten, briefer eller mailförfrågningar. Jag tror det är sjukt dumt eftersom det gör att vi pekar på polerade detaljer i slutproduktionen och glömmer lösningens kvalitet. Det gör i sin tur att idearbetet i värsta fall blir osynligt och upplevs som krångligt och fördyrande.

Det är första gången jag provat att jobba på det här viset i ett så snabbt projekt, och har ingen aning om det är vanligt eller inte. Men tycker det funkade supergrymt. Det gjorde det tydligare vad som är vad och lättare att ta betalt för rätt grejer även i små ”enkla” illustrationsprojekt.

Tack för mig.

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.