infografikens makt – en snabb fundering kring banal tapirgrafik

Häromdagen gjorde jag en infografik där jag på ett skämtsamt sätt försökte visualisera förhållandet mellan tapirers söthet som barn, deras konstighet som vuxna och det faktum att de är utrotningshotade.

Igår uppmärksammade Kristina Alexanderson bilden, och undrade hur det var med sanningshalten, eftersom källhänvisningar saknades. Det fick mig först att flina, eftersom jag jobbat med kristina i en massa projekt som berört just källor på webben.

Men sen började jag fundera. Min agenda var att på ett snyggt, snabbt och lite roligt sätt illustrera min syn på ett ganska banalt ämne. Men infografik är starkt förknippad med fakta och knappast formatet optimerat för lågmäld humor.

Jag tänkte att avsaknaden av information och själva rubriken var sätt att kommunicera lättsamhet.  Samtidigt finns utrotningshot-infon där som signalerar allvar, och ingenting som hintar om vad grafernas form kan betyda.  För att vara säker på att bilden faktiskt avkodas som just rolig och lättsam  ja då krävs nog grövre och mer uppenbara överdrifter i utförandet. Antingen mycket mindre eller mer detaljerad information.

Jag valde att utveckla bilden genom att stoppa in mer info. Nu är det ingen tvivel om vem som berättar tycker jag, men blev det bättre? Vad tycks?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.