Förklara dina idéer med japanska strippserier

Exempel

Seriestrippar är fantastiska. Fyra rutor är faktiskt allt som behövs för att berätta något med en början, en fördjupning, ett klimax och ett slut, och det är ju himla praktiskt eftersom det är precis de beståndsdelar en berättelse behöver. Det innebär även att allt onödigt  skalas bort och vi tvingas koncentrera oss på kärnan.

Perfekt för att förklara och utveckla idéer! 

Eftersom jag är serietecknare från första början är det helt naturligt för mig att tänka i dessa sekvenser. Jag har testat en metod som visat sig vara ypperligt bra för att snabbt få ner de grundläggande dragen i en filmide eller en strategi. Det funkar också att sätta in en design eller en produkt i rutorna för att klargöra dess förträfflighet.

Jag kallar det för 4koma-metoden. Namnet är stulet från det japanska strippserieformatet Yonkoma (internetförkortat 4koma).

Det är buslätt, handlar egentligen om grundläggande dramaturgi och går till på följande sätt. Fyra rutor ritas upp. Rutorna ska sedan fyllas med:

Introduktion
Här startar vi med lite omvärld. Var befinner vi oss, hur är det där och så. Ett klassiskt exempel är ”Det var en gång ett kungarike med en gammal kung.”

Fördjupning
Här fortsätter vi på det inkörda spåret och grottar vi ner oss i detaljer kring världsbilden. Detaljerna kan problematisera. Exempel: ”Kungen var så gammal att det växte mossa på honom. En dag somnade kungen på gräsmattan och då kunde ingen hitta honom.”

Twist eller klimax
Nu stoppar vi in den lösningen! Den får gärna vara oväntad.
Exempel: ”En modig mö byggde en luftballong och hällde mossbekämpare över hela slottet.”

Sammanfattning
Det är dags att knyta ihop säcken och presentera vårt resultat.
Exempel: ”Mossan på kungen försvann och han hittades snart. Alla blev lyckliga. Den unga mön fick en livstidsförbrukning av mossbekämpning i belöning”
Varje ruta kan sedan utvecklas till flera rutor och så kan berättelsen utvecklas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.